fredag 1. januar 2016

Star Wars tar kulturen videre

Verdenspremiere og show for publikum ved Odda kino. 
I forbindelse med jobben min følger det med et ansvar for kinoen. Det har tatt meg mye tid å forstå hvordan fagmiljøet i Norge tenker og hvilke utfordringer de ser for seg med filmmeldingen og rammebetingelsene for både det kommunale og det private filmmarkedet.

Sammen med kinosjefen og de andre ansatte på kinoen får vi til spennende utviklingsarbeid.

Kinoen må vitaliseres som en kulturarena og det må baseres på de rammebetingelsene vi har i Odda - ikke hvordan det er i storbyer eller små bygder. Vår løsning i Odda er å utvikle kulturproduksjoner.

Vi må vise at vi er opptatt av film. Vi må engasjere vårt publikum. Folk kommer på verdenspremiere når filmen heter Star Wars - The Force Awaken. En kino kan da oppfordre folk til å kle seg ut i kostymer eller å ha med sin favoritt Star Wars leke. Man kan sette opp en ekstra plakat eller dele ut noen premiere. Lage en quiz osv.

I Odda gikk vi litt lenger. Vi lagde et show på 1 time i forkant av premieren. Sammen med visning av filmen ble det en helaften med filmstudio, musikk, kåseri, humor, info og galskap og til slutt en verdenspremiere.

Siden dette er et godt stykke utenfor vanlig kinodrift vil jeg blogge alt vi gjorde og dele det med dere. Det kan jo være andre som blir inspirert av dette og vil dele sine prosjekter med oss:

Markedsføring
Vi brukte kun kinoens egen blogg- og Facebookside til å markedsføre showet. Alt ligger på www.oddakino.no. Vi lagde blant annet denne filmen sammen med næringsdrivende i byen.



Hvordan: Mihai og jeg tok med oss lyssabel og Darth Vader-kostyme og gikk rett inn i butikkene i gågata. Der fikk vi tak i eieren og fortalte hva vi drev med: Vil dere bidra på den gode siden i Odda? Alle vi spurte stilte opp. Det var sabla ball å gjøre dette i løpet av en formiddagstime. Folk er så positive når vi vil leke :-) 

Så klipte filmen sammen med  originalmusikken. Deretter la jeg inn diverse Greenscreen-filmer fra Youtube med Star Wars tematikk. Ideen om filmquiz kom egentlig først når jeg var ferdig med å redigere filmen. 

I filmen la vi inn en hel del koder. Det ble til en filmquiz på nett. I syv dager hadde vi konkurranse om å få billetter på kinoen og spørsmålene var knytta til promofilmen vår:

1: Star Wars har verdenspremiere i Odda og kinoen har show. Når starter showet?
2: Hvor mange Star Wars karakterer er med i filmen?
3: Hvilket nummer i rekken av Star Wars karakterer er R2D2?
4: I hvilken butikk dukker C3P0 opp?  
5: Hvilke butikker ser vi i filmen?   
6: I hvilken butikk danser Storm Trooper?
7: Hvor mange publikummere tror du det kommer på show & premieredagen?

I tillegg lagde vi en pakke med 25% ungdomsrabatt for alle på ungdomsskolen og videregåendeskole.

Preproduksjon
Star Wars filmene bruker Greenscreenteknikk for å filme mange av de spetakulære scenene. Vi tenkte at dette er noe folk flest ikke vet hva er. Det kunne vi vise dem.

Nede i foajeen hadde vi rigget opp et filmstudio med greenscreen og filmlys. Her kunne publikum låne Sith-antrekket til Obi Van Kenobi, kappen og masken til Darth Vader og lyssabelen til Luke Skywalker.

Sammen med dette ble det filmet replikker og fekting for senere bruk.



Hvordan: Man tager hva man haver. Greenscreenskjerm, to lamper, diverse rekvisitter og en Spotifyliste med filmmusikk fra Star Wars. Så hadde vi filmstudio og var klar for å filme publikum. 

Programmet
Jeg har satt sammen programmet med alle digitale ressurser slik at dere kan se filmer og oppleve litt av det som skjedde live fra scena før filmen. Har du spørsmål er det bare å bruke kommentarfeltet.

God fornøyelse!!!

1: Musikalsk åpning
Åpning med eget orkester som spiller Cantinaband-sangen fra Star Wars-filmen Threads Of Destiny.

2: Konferansierer
Deretter kom konferansier Jon Olav inn på scena sammen med en fjernstyrt og oppblåsbar Darth Vader. Alt til tonene av Imperial march av John Williams.

Sammen med Jon Olav var vi to konferansierer som satt i to sofaer på scenen. Her skulle vi ha samtaler og vise filmer gjennom den neste timen. Dette er en form som Oddinger kjenner godt fra Litteratursymposiet.

3: Ungdomskultur
Første gjest var i sofaen var 10 år gamle Marius Lia. Han entret scenen i egen Darth Vader-drakt og fortalte oss om sitt forhold til Star Wars som er skapt gjennom Lego. Ganske ulikt de fleste eldre i salen.

Så fikk vi besøk i sofaen av 18 år gamle Marc. Han kunne fortelle om ulike dataspillsjangere og hvordan Star Wars Battlefront fungerer. Vi hadde lagd ferdig en film som viser landskapene man kan spille i. Dette så vi på skjermen bak oss mens Marc forklarte hva vi så.



Hvordan: Jeg fant en lang film med scener fra Battlefront på Youtube. Jeg lastet denne ned og redigerte vekk det jeg ikke trengte. Så fikk vi en film med lite lyd som var fin å kommentere over på scenen.  

4: Merchandizers - en stor industri
Så var det tid for litt funfact om Star Wars fanprodukter. Ove Aase hadde funnet frem sine 10 mest hysteriske fanartobjekter og presenterte dette på en svært underholdende måte.

Her kan dere se alle hans objekter.



Hvordan: Filmen er lagd ved å eksporterer lysbildene fra Keynote som quicktime-film og legge til musikk fra redigeringen på YouTube. 

5: Den kronologiske historien til Star Wars 
Deretter var det tid for å sette seg litt inn i handlingen i de 6 foregående filmene. Til å gjøre dette hadde vi funnet Renate Aase. hun er lærer ved barneskolen og har telt ed til kveldens premiere i over 700 dager. Hun er stor Star Wars fan og fortalte oss om hovedtrekkene i de seks filmene og hvordan de bør sees i en historisk rekkefølge.



6: FanART og Crowdsourcing
Det er lett å være fan av Star Wars. Mye fordi George Lucas alltid har motivert og oppfordret fansen til å lage sin egne fanfilmer. De har blant annet en egen filmpris til beste fanfilm. Her er en versjon av promofilm om denne filmprisen.

Når du er fan blir du gjerne inspirert. Det fører til at man lager ting - som f.eks. Darth Vegard-filmen jeg har produsert til dette prosjektet. Men andre tar de mye lenger. Blant annet er det noen som har lagd en kopi av hele Empire Strikes Back-filmen.

Casey Pugh sørget for at hele filmen med Star Wars ble klippet opp i 15 sekunders sekvenser. Så ble fans over hele kloden invitert til å velge sin 15 sekunder og lage en valgfri versjon.

Dette kalles for Crowdsourcing og er som en kreativ nettdugnad. Det beste eksemplet på dette er Wikipedia. Filmen ble ferdig. Sammen med det originale lydsporet med musikk og contemptumlyd ble det hele satt sammen. Her er en liten smakebit som jeg satte sammen for å vise noe av dette mangfoldet.



Hvordan: Jeg lastet ned en bevisst del av filmen (du kan sette opp tidspunkter og laste ned en sekvens av en større film på YouTube). Så la jeg på kommentarer knytta til teknikker brukt i produksjonen. 

7: Lyddesign
Deretter var det tid for å snakke litt om lyddesign, musikkomponering og utvikling av rollekarakterer. Jeg hadde funnet frem en del materiale knytta til Darth Vader. Det er nemlig ikke original skuespiller som er stemmen til Darth Vader.

Darth Vader er en rollekarakter som bruker maske. Dette distanserer rollekarakteren og identiteten kan skapes av andre virkemiddel - som f.eks. lyddesign. Jeg viste denne filmen for å illustrere hvor mye voiceover har å si for utviklingen av en slik rollekarakter.



Hvordan: Nok en gang lastet jeg ned filmer fra YouTube og klippet sammen en bedre pedagogisk presentasjon av det poenget jeg villle ha frem. 

8: Ny sykdom
Vi lanserte en ny sykdom: Compulsive Star Syndrom. Det var en av de lokale musikerne som hadde fått denne sykdommen.

Når to sentrale tema overlapper hverandre klarer man ikke å holde melodisk fokus. I dette tilfellet snakker vi om at juletiden og star wars kommer samtidig. Da skjer det at man ikke klarer å spille en hel julesang uten at man begynner å tenke på f.eks. Star Wars.

Mihai lagde denne filmen for å bevise sitt eierskap til sykdommen.



Hvordan: Denne ideen ble skapt på generalprøva dagen før showet. Mihai er så kreativ at vi fant på sykdommen der og da. Han spilte live med trompet ikledd sin egenlagde Stormtropperdrakt. Noen dager senere hadde han lagd denne filmen. Imponerende!!!

9: Lokale karakterer på film
Med dette som bakteppe var det grunnlag for å undersøke om Odda hadde en blodfan. Og ganske riktig. Vi fant Darth Vegard - en hverdagsond Odding som tar det litt lenger enn vanlige folk.

Dette ble en oppfølging av Jens Bond-karakteren vi skapte til James Bond-showet. Filmideen var min og i samarbeid med skuespiller ble dette skapt i løpet av en times filming en lørdagskveld.



Hvordan: Renate Aase fortalte meg om balansen mellom det gode og onde i Star Wars-universet. Da fikk jeg ideen til å skape en hverdagsond Odding. Jens Vegard var allerede kontaktet. Da vi møttes fire dager før premiere hadde jeg en vag idè om at han skulle fortelle om sin oppvekst og veien til å bli ond i Odda. 

Det meste skjedde egentlig der og da. Vi fant på de ulike scenene mens vi filmet. Jeg klipte det sammen senere på kvelden. På vei hjem filmet vi Darth Vegard mens han utførte noen av sine hverdagdsonde gjøremål. Jeg klipte og redigerte det på kvelden og ca 4 timer etter at vi møttes var Darth Vegard skapt. 

Dagen etter ødela Jens Vegard seg fullstendig og havnet på sykehus i Haugesund. Vi prøvde å få han med i showet via Facetime, men av hensyn til de andre på Haugesund sykehus droppet vi dette stuntet . vi syns han var ond nok som nå hadde belastet sykehusNorge med nye kostnader :-) 

10: Observatorium og andre galakser
Deretter var vi klar for å se litt nærmere på stjernehimmel - hvor faktisk hendelsen i Star Wars foregår. For å få til dette fikk vi besøk av Eirik og Gunnar Lia. De er hobbystaronomer i Odda og har siden 1986 drevet et privat Obeservatorium opp i fjellet.

Vi hadde vært på besøk der bare noen dager tidligere og viste denne filmen på kinoen.



Deretter ble det en spennende prat med herrene om hvor grenselandet mellom astronomi og science fiction går. Dette grenselandet kan noen ganger være vanskelig fordi det er mye man ikke forstå, men: Fantasien har påvirket utviklingen av romfarten.

Hvordan: Jon Olav og jeg dro rett og slett på tur til Observatoriet sammen med Eirik og Gunnar Lia. Her filmet vi så godt det lot seg gjøre og bygde opp historien for å trigge samtalen i sofaen. "Hvor går grensen mellom astronomi og science fiction?".   

11: Musikalsk avslutning
Til slutt var det tid for å synge litt. Vi hadde lagd denne filmen i forkant som en musikalskhilsen fra Tyssedalkoret og deres variant av Compulsive Star Syndrom.



...nå var det tid for å synge denne versjonen live med publikum. Dirigent Eldbjørg Furholt kom opp på scenen og ledet oss gjennom fremføringen - som ble avsluttet ved denne rulletekstfilmen på kinolerretet bak oss:



Hvordan: Takkelista for showet ble som åpningsteksten til Star Wars-filmene. Jeg kjøpte inn en Star Wars inspirert font hos www.myfonts.com og resten gikk av seg selv. 

Teamet
Teamet som var med på denne produksjonen besto av en rekke funksjoner:
Scenografi, billetter, vakter, lys, lyd, film/klipp/edit, gjester, programansvarlig, skuespiller, konferansierer, transport, orkesteransvarlig, musikere, musikkansvarlig, kostymeansvarlig, greenscreen/foto/film.

Idèutviklingen tok ca 2 uker. Det skjedde på nett - i et Googledokument og via en Facebookgruppe. Vi hadde to møter. Noen måtte trekke seg fra prosjektet, nye kom til og noen kom tilbake.

Selve preproduksjonen tok ca. 2 uker å stable på beina. Dette var bl.a. mulig fordi Ove- og Renate Aase forberedte seg godt. Selv jobber jeg raskt når ideene er klare og folk støtter opp. Å vite at kollega Stadheim alltid leverer engasjement og profesjon gjør at man er trygg.

Det er spesielt artig at vanlige Oddinger er svært uvanlige - og at de byr på seg selv. Det var først de siste to ukene at rammene for showet falt på plass og mesteparten av filmproduksjonen ble gjort siste uken.

Selv når tre hovedgjester må trekke seg to dager før premiere klarte vi i nettverket å finne nye støttespillere og løsninger. Vi sydde sammen en ny sammenheng og skapte et helhetlig bra show.

Teknisk avvikling
Videostøtte på lerret under showet er veldig praktisk. Jeg bruker Keynote til å avvikle. Alt av filmer legges rett inn egne lysbilder og avvikles med et trykk. Bilder og tekst legges på egne lysbilder, og svarte skillere holder orden på trykkinga. Prosjektet denne gang var på 1,9 GB.

Filmene som viser fanobjekter er f.eks. eksportert direkte ut av keynotepresentasjonen som quicktimefilm.

Mac´en er koblet til prosjektoren med VGA og minjack.  

Vi som var konferansierer hadde hver får bøylemikrofon, mens gjestene fikk håndholdt trådløs mikrofon.

Det var to lysposisjoner på scena - orkester og sofagruppe. Lyset på scena ble kjørt opp og ned mellom filmene på lerrete.

Avslutning
Med andre ord er det ikke rocket science, men dæven så artig å skape opplevelser utenom det vanlige! Takk til alle som kom og hørte på showet - takk til alle som var med å skape showet - og takk til George Lucas som skapte dette inspirerende universet!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar